Kým som nezačala jesť bezlepkovo a bezmliečne, strukoviny boli pre mňa dosť neznámy pojem. Červenú šošovicu mám rada, lebo je to taký „fast food“ zdravej výživy. Uvaríte ju veľmi rýchlo. Ja keď prídem po práci hladná, toto jedlo ma spoľahlivo zasýti a netrvá veky.
Podľa TČM je šošovica močopudná, prospieva srdcu a krvnému obehu. Navyšuje vitalitu – teda esenciu ľadvín a je to antistresová potravina.
Čo potrebujeme:
- 250 g červenej šošovice
- 2 strúčiky cesnaku
- 500 ml paradajky v konzerve
- korenie, soľ
- cibuľu
- vodu – môžete nahradiť zeleninovým vývarom, dávam od oka, ale povedzme cca 7 deci minimálne.
Príloha: vajíčka, chlieb
Postup:
Na oleji si necháme zosklovatieť cibuľu. Vysypeme na ňu umytú, prebratú šošovicu. Chvíľku osmažíme, zalejeme paradajkami. Osolíme, okoreníme, pridáme pretlačený cesnak. Zalejeme vodou, alebo vývarom a varíme cca 25-30 minút.
Medzitým si uvaríme vajíčko natvrdo a keď vidíme, že sa šošovica rozpadáva, jedlo je hotové.
Na fotke môžete vidieť, čierne bodky v mojej šošovici. To je Gomasio, a čierny sezam, ktorý si môžete pripraviť tu