Dusený cícer – trošku po indicky

Cícer mám rada snáď na všetky spôsoby. Chutí mi ako hummus, aj v šaláte. Ale najobľúbenejší je pre mňa dusený. Podľa TČM, cícer obsahuje najviac železa zo všetkých strukovín. Prospieva slezine, žalúdku aj srdcu.

 

Čo potrebujeme:

duseny-cicer-720

  • 1 hrnček suchého cíceru
  • bobkový list
  • riasy, napríklad wakame
  • petržlenovú vňať
  • soľ, korenie
  • 2 strúčiky cesnaku
  • chilli podľa chuti

 

Rada si varím cícer od začiatku a nerada používam ten v konzerve, alebo inak už pripravený. Deň vopred si cícer namočíme, najlepsie cez noc. Na druhý deň napučaný uvaríme. Prvú vodu nemusíme soliť a asi po 5 minútach varu zlejeme – odplavia sa všetky zložky, ktoré nás inak nafukujú. Dáme cícer do čistej vody, teraz už osolíme, pridáme bobkový list a riasy. Varíme domäkka.

Na panvicu si dáme zosklovatieť cibuľu. Na ňu dáme odkvapkaný cícer, chilli, korenie a soľ. Pražíme cca 3 minúty. Podlejeme troškou vývaru z cíceru, pretlačíme cesnak vmiešame veľa petržlenovej vňate.

 

Ako prílohu podávame varené zemiaky,alebo uvarenú ryžu.

V Indii a iných ázijských krajinách je kombinácia zŕn a strukovín bežná. Amino kyseliny sa navzájom v jednotlivých druhoch dopĺňajú tak, že dodávajú telu všetky dôležité proteíny. Kombinácia ryže a strukovín znižuje krvný cukor a má mnoho iných pozitívnych vplyvov na zdravie.

You may also like...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *