Bezlepkový perník

Toto nie je koláčik na jar, ale rozhodla som sa ho uverejniť ako prvý, lebo sa dá ľahko spraviť, a je to klasika, ktorá sa nelíši od „lepkovej“ verzie. Taktiež je to skvelý koláč na sychravé dni, ktoré prídu aj na jar.

Trošku informácií o pohánke:

Pohánka je skvelá lebo obsahuje veľa živín, ktorých máme v dnešnej dobe nedostatok. Rutín je výborný na cievy. Taktiež bohatý obsah minerálov ako vápnik a vitamíny skupiny B sú nezanedbateľné, ak máme v živote veľa stresu.

Podľa tradičnej čínskej medicíny pohánka prečisťuje dráhu sleziny, žalúdka a hrubého čreva. Zlepšuje chuť k jedlu. Avšak nemala by sa užívať ak máte vysoký krvný tlak, kŕče, nervozitu, závrate.

Teraz už sľúbený recept:

  • 1 hrnček pohánkovej múky
  • 1 hrnček tapiokovej múky
  • 1 hrnček vody – môžete použiť aj rastlinné mlieko
  • 1 hrnček xilovitu (brezového cukru)
  • ¾ hrnčeka oleja
  • 1 lyžička perníkového korenia
  • 1 lyžička prášku do pečiva bezfosfárového
  • 2 vajcia
  • 2 lyžice kakaa

Všetko spolu pekne zmiešajte a pridajte podľa chuti oriešky, hrozienka, čokoládu. Pečieme cca 35 minút na 180 stupňoch. Testujeme, či sa nám lepí cesto na špajľu. Ak nie, koláč je hotový. Potrieme ho ďatľovým sirupom a posypeme kokosom, alebo jednoducho čím chcete, fantázii sa medze nekladú.

Ďalšie tipy:kolaz.pernik

Ak chcete úplne vegan verziu, tak nahraďte vajcia pomletými ľanovými semiačkami napučanými vo vode  1 lyžica ľanových semien a 3 lyžice vody  je jedno vajce.

Xilovit môžete nahradiť aj kokosovým cukrom, ale keďže je xilovit vhodný aj pre diabetikov, tak ho preferujem pre jeho nižšiu kalorickú hodnotu.

Tapiokovú múku môžete vynechať a pridať pohánkovú. Ja však rada pridám tapiokovú kvôli tomu,že mám rada konzistenciu ako brownie, hutnú a lepkavú.

You may also like...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *