fbpx

Pesto z medvedieho cesnaku

Toto je moja obľúbená jarná pochúťka, doplnenie vitamínov a symbol začiatku jari.

Medvedí cesnak má všemožné liečivé účinky a dokáže vyhnať z tela mnoho chorôb. Mne najlepšie chutí na chlebe, alebo rožku s maslom. Keď idem na jar do lesa, nesiem si natretý rožok a priamo odtrhnuté listy si doňho vložím a konzumujem. Medvedí cesnak nám poslúži ako jarná očista po dlhej zime. Sezóna medvedieho cesnaku je však krátka, ale našťastie je tu spôsob ako ho uchovať až do zimy. Môžeme si z neho vyrobiť chutné pesto. Je vhodné ako nátierka, alebo je tiež vynikajúce s cestovinami.

Potrebujeme:

  1. dve hrste listov z medvedieho cesnaku,
  2. dve hrste píniových orieškov
  3. pol kávovej lyžičky soli
  4. olivový olej

Pesto pripravíme nasledovne:

Listy umyjeme pod tečúcou vodou a usušíme. Vložíme do mixéra a zasypeme orieškami. Po chvíli drvenia pridáme soľ a trošku /kávovú lyžičku/olivového oleja. Pesto ďalej mixujeme, až pokým nedosiahneme jednotnú zelenú “hmotu”.  Takto pripraveným pestom naplníme malý zaváraninový pohár, lyžičkou vytlačíme vzduch spomedzi pesta a povrch uhladíme. Povrch zalejeme olivovým olejom cca pol centimetra. Zavrieme a uložíme do chladničky. Takto uskladnené pesto vydrží aj pol roka. Tipy: Keď kúpite píniové oriešky, množstvo listov medvedieho cesnaku prispôsobte – pomer je 1:1. Namiesto píniových orieškov môžete použiť aj akékoľvek iné – napríklad vlašské.

Prajem dobrú chuť.

Do komentára môžete napísať, či sa Vám pesto podarilo, alebo pridať tip kam chodíte na medvedí cesnak vy.

Páčil sa Vám článok? Pomôžte mu zdieľaním.

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.