Toto je moja obľúbená jarná pochúťka, doplnenie vitamínov a symbol začiatku jari.
Medvedí cesnak má všemožné liečivé účinky a dokáže vyhnať z tela mnoho chorôb. Mne najlepšie chutí na chlebe, alebo rožku s maslom. Keď idem na jar do lesa, nesiem si natretý rožok a priamo odtrhnuté listy si doňho vložím a konzumujem. Medvedí cesnak nám poslúži ako jarná očista po dlhej zime. Sezóna medvedieho cesnaku je však krátka, ale našťastie je tu spôsob ako ho uchovať až do zimy. Môžeme si z neho vyrobiť chutné pesto. Je vhodné ako nátierka, alebo je tiež vynikajúce s cestovinami.
Potrebujeme:
- dve hrste listov z medvedieho cesnaku,
- dve hrste píniových orieškov
- pol kávovej lyžičky soli
- olivový olej
Pesto pripravíme nasledovne:
Listy umyjeme pod tečúcou vodou a usušíme. Vložíme do mixéra a zasypeme orieškami. Po chvíli drvenia pridáme soľ a trošku /kávovú lyžičku/olivového oleja. Pesto ďalej mixujeme, až pokým nedosiahneme jednotnú zelenú „hmotu“. Takto pripraveným pestom naplníme malý zaváraninový pohár, lyžičkou vytlačíme vzduch spomedzi pesta a povrch uhladíme. Povrch zalejeme olivovým olejom cca pol centimetra. Zavrieme a uložíme do chladničky. Takto uskladnené pesto vydrží aj pol roka. Tipy: Keď kúpite píniové oriešky, množstvo listov medvedieho cesnaku prispôsobte – pomer je 1:1. Namiesto píniových orieškov môžete použiť aj akékoľvek iné – napríklad vlašské.
Prajem dobrú chuť.
Do komentára môžete napísať, či sa Vám pesto podarilo, alebo pridať tip kam chodíte na medvedí cesnak vy.