Stále rozmýšľam ako lepšie zakomponovať strukoviny do stravy. Našla som recept na vegánsku „foie gras“. Trošku som si ho upravila podľa seba. Je výborná.
Podľa TČM je šošovica močopudná, prospieva srdcu a krvnému obehu. Pomáha telu spracovať stres. Navyšuje esenciu ľadvín. Huby posilňujú energiu.
- 400g uvarenej hnedej šošovice
- 100 g šampiňónov
- 1 cibuľa
- 140 g vlašských orechov
- lyžica kokosového cukru
- šťava z jedného citrónu
- 2 lyžice provensálskeho korenia
- 1 lyžica omáčka tamari, alebo sójová
- čierne korenie, soľ
- trošku kajenského korenia
- olej na smaženie
- Lyžica kokosového oleja – do masy, ak jete mlieko, pokojne dajte maslo
Na oleji si do sklovita usmažíme cibuľku, na ňu dáme pokrájané šampiňóny. Osolíme, okoreníme. V mixéri do hladka rozmiešame, šošovicu, s provensálskym korením, citrónovú šťavu, cukor, tamari omáčku, orechy, ktoré krátko tiež opečieme. Pridáme osmažené hríby a rozmiešame do hladka.
Pre lepšiu chuť môžete pridať aj koňak, alebo brandy.
Ja podávam na bezlepkovom chlebíku, ale určite dobre chutí aj na klasickom 🙂